Až padne Andrej Babiš

Všichni ti, co zasvětili svůj současný politický život boji proti Babišovi, by si měli uvědomit, že jeho odstranění nestačí. To, že Babiš zmizí automaticky neznamená, že oni ho nahradí. Kdo je stínový premiér?

Andrej Babiš je od včerejška již definitivně správně evidovaný spolupracovník komunistické StB. Řekl to slovenský soud a to pravomocně. Babiš sice prohlásil, že se bude soudit až do smrti, ale berme to jako fakt. Babiš je bývalý příslušník StB.

Na všech možných platformách zdejšího internetu se zvedla vlna škodolibé radosti a posměšných komentářů, něco ve stylu: další důkaz jaký je Babiš parchant, pryč s ním! Tetelí se politická konkurence, komentátoři, Babišovi nevoliči, prostě všichni mají radost, že Babiš utrpěl další ránu, která zase o kousek přiblížila miliardářův politický pád. Nejspíš je to pravda. Platí, že jednou se Babišovi utrhne ucho jeho politického džbánu skandálů.

A čím víc se blíží jeho vzývaný pád, i když je nutné dodat, že je to ještě opravdu hodně daleko, nemůžeme se vyvarovat otázce, co tedy přijde po Babišovi. Bude platit "král je mrtev, ať žije král"? A kdo je ten nový král? Kde ho vezmeme? A nehrozí, že nakonec budeme s láskou vzpomínat na původního, i když tolik nenáviděného krále-Babiše?

Mám podezření, že ani největší Babišovi soupeři neví, co přijde po něm. Oni samozřejmě doufají, že to budou oni. Realita však může být dost jiná a možná o dost krutější. Až dětinská radost nad další Babišovou patálií naplno odhaluje, že všichni jeho relevantní soupeři pouze čekají, až se porazí sám. Až přijde ta poslední "zlatá rána", kterou Babiš už neustojí. Potom přijdou oni a nastane kýžený ráj. Nenastane. Program antiBabiš již jednou prohrál. Kolikrát se to ještě musí stát, aby to jeho nositelé pochopili?

Všichni ti, co zasvětili svůj současný politický život boji proti Babišovi, by si měli uvědomit, že jeho odstranění nestačí. To, že Babiš zmizí automaticky neznamená, že oni ho nahradí. A je jedno jestli se bavíme, o kom vlastně? Kdo je dneska stínový premiér? Předseda ODS Petr Fiala sotva, když jeho ODS má 11% a Václava Klause. Nebo snad Piráti, tedy parta nadšených politických aktivistů až kverulantů, a jejich předseda Bartoš? (Na rovinu, dovedete si představit nějakého Piráta jako premiéra?) A kdo dál? Otázka je, jestli ČSSD umře hned po sjezdu příští týden, nebo si ji prezident Zeman ještě chvilku povodí a pak teprve zařízne. Nu a Kalousek? Nebuďme bizarní.

Čili, pokud si to shrneme: v opozici není nikdo, kdo může za půl roku vyhrát volby a stát se po Babišově době temna, jak se teď říká, dobrým a silným vůdcem české politiky. Prostě není. I když pardon. Jeden přece jenom je a já vím, že se celou dobu bojíte, až to napíšu. Jediný, kdo může Babiše nahradit a po jeho pádu zvednout prapor je Tomio Okamura. Tento obchodník se strachem, stoprocentní politický podnikatel a demagog je za současného voličského rozpoložení vážným adeptem na premiéra. Zeman je toho důkazem.                   

Chci říct, že čekat až se Babiš odpraví sám je krajně nešťastné a nebezpečné. Všichni dnešní bojovníci proti Babišovi musí sami přijít se silnou, opravdovou a uvěřitelnou alternativou. Nestačí říkat: my nejsme Babiš, jsme lepší. Nový premiér nebude ten, kdo má méně Čapích hnízd a nebyl StBák. Tak jednoduché to nebude. Pobabišovský premiér nám může způsobit větší bolehlav než si dneska vůbec dovedeme představit.  

Autor: Marek Bartoš | středa 14.2.2018 10:46 | karma článku: 34,64 | přečteno: 1862x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Já...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy